Warning: Undefined array key "rcommentid" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 348

Warning: Undefined array key "rchash" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 349
Haggisburgare i Edinburgh - Hamburgare

RSSFölj hamburgareorg on Twitter

Haggisburgare i Edinburgh


Här kommer en burgarrecension från Martin Jonsson som har bloggen The Bacon Bible. Föurtom att vara en bacon-afficionado av rang gillar Martin även burgare. Eftersom han är bosatt i Skottland är det inte vilken hamburgare som helst han recenserar – det är en haggisburgare! Kan en hamburgare toppad med något som jag personligen aldrig smakat men hört mindre smickrande saker om vara god? Oavsett vilket så är det dels en kul lektion i Skotsk matkultur och dels kul att få höra om andra burgare som äts runt om i världen. Stort tack till Martin!

Storbritannien och Skottland får ofta mycket skit för sin mat, och i egenskap av utlandssvensk som har bott här i fem år så känner jag mig skyldig att ställa mig till deras försvar. Maten här är faktiskt förbannat bra – bara man håller sig borta från turistställen – och tillgången till råvaror är fantastisk. Hur många Svenskar kan säga att de bor inom fem minuters gångavstånd till två ostbutiker, två grönsaksbutiker, två slaktare, en bagare, och dessutom tre matvarubutiker av storlek medium? Inte många!

En av anledningarna till att Skottar ofta beskylls för att vara dåliga på mat är att deras mest välkända maträtt består av fårlever, fårlunga och fårhjärta som blandas med lök, kryddor och havre och sedan koks i en fårmage i några timmar. Numer är fårmagen dock oftast ersatt med ett syntetiskt hölje istället och i billigare haggis återfinns ibland grislever istället för fårlever. Rinner snålvattnet ännu? Inte? Nej, det gjorde det inte på mig under de första 2-3 åren jag bodde här heller, men sen jag väl vågade mig på att smaka haggis måste jag säga att det är förbannat gott! Det är pepprigt i smaken och har en konsistens som inte är helt olik stekt köttfärs, fast mörare. Själv älskar jag att göra paj på haggis, kyckling och purjolök, alternativt fylla kycklingbröst med haggis och slå in i bacon.

Ett annat vanligt användningsområde, som verkar ha blivit mer och mer populärt på lokala burgarhak under de senaste två åren, är att lägga ett par skedar haggis i hamburgaren, och det är precis en sådan burgare jag smakade häromdagen. Ni får ursäkta att min recension inte är alls lika bra som de Stefan brukar skriva (pffft! – red. anm.) – patetiskt nog har jag redan börjat tappa min förmåga att skriva ordentligt på svenska, jag känner mig lite som en – whatcha call it- male version of Victoria Silvstedt.

Hamburgaren i fråga införskaffades från en burgarvagn utanför St. James Shopping Centre i Edinburgh, vilket ni utan tvekan kommer att råka hamna på om ni kommer hit på semester (jag kan redan nu avslöja att det är kasst, gå tillbaks till Royal Mile istället!). Om jag minns rätt kostade den ca £4.50 vilket motsvarar knappt 50kr. I sin grundform servas den med endast en biffburgare, bröd och haggis, men man kan välja till sallad (lök, sallat, gurka, tomat) samt såser (bbq, ketchup, senap) utan extra kostnad. Jag valde att ha i samtliga salladsalternativ och killen i kiosken rekommenderade lite senap också, så det blev en skvätt sådan.

Brödet var inköpt men av bra kvalitet – saftigt och perfekt matigt men samtidigt lite segt så man fick tuggmotstånd – och rostat till perfektion. Hamburgaren var gjord på Skotskt Aberdeen Angus nötkött och var av förvånande bra kvalitet, dessutom fanns där en skylt med information om de två gårdar som allt deras kött kommer från, vilket de får ett stort plus för! Tror jag har rabblat på lite för mycket redan, så jag hoppar rakt på det viktiga: haggis som burgartopping, bra eller anus? Svaret är ett slående ”Bra!” – den peppriga smaken från haggisen fungerade ypperligt med nötburgaren, och balanserades dessutom fantastiskt väl av syrligheten från den Amerikanska senapen; smaklökarna formligen dansade av glädje.
Som slutord skulle jag med andra ord definitivt rekommendera att ni testar en haggisburgare om ni kommer hit, eller gör en själva om ni får tag på lite haggis hemma i Sverige någonstans. För den som är nyfiken på haggis men samtidigt lite rädd är det dessutom en perfekt introduktion.

Återigen – tack till Martin för den trevliga recensionen! Har du en burgare där du bor som du vill berätta om för andra hamburgerälskare? Knäpp någon eller några bilder på hamburgaren samt stället där den finns att tillgå, skriv en recension och skicka till stefan@bleh.se!


5 kommentarer till “Haggisburgare i Edinburgh”

Lämna en kommentar


Warning: Undefined array key "rerror" in /data/a/9/a98faac0-34f7-4470-a5f8-1c85eae25c4b/hamburgare.org/public_html/wp-content/plugins/wp-recaptcha/recaptcha.php on line 291
 

exercise balls